Skip to the main content.

1 min read

Att tänka på när du ska anställa första gången!

Att tänka på när du ska anställa första gången!

Att anställa för första gången kan vara en spännande och utmanande uppgift för vilken organisation som helst. Här är några saker att tänka på innan du anställer för första gången:

  • Jobbets ansvar och krav: Innan du börjar söka efter kandidater, se till att du har en klar bild av vad jobbet innebär och vilka specifika ansvar och krav som är förknippade med positionen. Detta hjälper dig att definiera en passande jobbannons och filtrera ut kandidater som inte passar.

 

  • Anställningsform: Det finns flera olika anställningsformer att välja mellan. Se till att du väljer den som passar din organisation, målgrupp och de lagkrav som finns.

 

  • Kvalifikationer och erfarenhet: Innan du börjar söka efter kandidater, fundera på vilken typ av erfarenhet och kvalifikationer som krävs för jobbet. Kom ihåg att de anställda är väldigt viktiga för organisationens framgång, så se till att du anställer någon med rätt färdigheter och erfarenheter.

 

  • Lönesättning: Bestäm en konkurrenskraftig lönenivå baserat på branschstandard och ort. Lönenivån bör återspegla kvalifikationer och erfarenhet hos de sökande.

 

  • Rekryteringsmetoder: Det finns olika metoder att använda sig av. Du kan till exempel välja att annonsera på en jobbportal, genom nätverkande eller använda rekommendationer. Kom ihåg att välja en metod som passar din organisation och målgrupp.

 

  • Arbetsvillkor: Se till att du har en klar bild av vilka arbetsvillkor som gäller för den anställde, till exempel arbetstider, ledighet och förmåner. Detta kan hjälpa till att undvika missförstånd och skapa en bra arbetsmiljö.

 

  • Lagliga krav: Kom ihåg att det finns arbetsrättsliga lagar och regler som måste följas vid anställning, till exempel diskrimineringslagstiftning och regler om anställningsvillkor. Se till att du är medveten om alla krav som gäller för att undvika eventuella juridiska problem.

 

Att anställa för första gången kan vara en spännande upplevelse, men det är viktigt att du tänker igenom alla aspekter av processen noggrant för att säkerställa att du hittar rätt person för jobbet och skapar en stark grund för organisationens framtid.


Behöver du hjälp med vad du behöver ha på plats inför din första anställning? Hör av dig till någon av våra HR-Konsulter så hjälper vi dig.

 

Digitala inspektioner av Arbetsmiljöverket

Digitala inspektioner av Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket gick i dagarna ut med att de kommer genomföra digitala inspektioner på 2000 verksamheter runt om i Sverige. De verksamheter som de...

Read More
Visselblåsning – Vad gäller för ditt företag

Visselblåsning – Vad gäller för ditt företag

Den 17 december 2021 började en lag för visselblåsning gälla (visselblåsarlagen). Denna lag innebär att man ska kunna larma om missförhållanden både...

Read More
Trenderna inom arbetslivet - quiet hiring

Trenderna inom arbetslivet - quiet hiring

Quiet quitting är ett fenomen som växte sig starkt under 2022 och sedan dess har flertalet quiet fenomen framkommit. Quiet quitting, firing,...

Read More