Midsommarafton - röd dag eller ej?
Midsommar är en av våra mest älskade högtider i Sverige och kan ses som startskottet på sommaren och semestertider. Men innebär det att du...
Covid-19 har satt tunga spår i många företags ekonomi vilket har lett till kraftig minskad omsättning. Under den rådande krisen har flera åtgärdspaket tagits fram för att kunna hålla verksamheten igång utan att vidta drastiska åtgärder som bland annat uppsägningar av anställda och hos leverantörer.
Korttidsarbete kan användas utav företag som har drabbats av tillfälliga ekonomiska problem till följd av att något oväntat händer, i detta fall covid-19. Korttidsarbete innebär att anställda får en minskad lön och går ner i arbetstid under en viss period. Det finns flera villkor företaget måste uppfylla för att få ansöka om stödet men också olika bestämmelser för hur länge och hur mycket stödet täcker. Nedan finner ni ett par grundläggande villkor.
Villkor:
Hur mycket ersätts och vem erhåller stödet?
Under en begränsad tid kunde företag tidigare ansöka om sänkta arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift mellan mars till och med juni 2020. Den sänkta avgiften var begränsad till maximalt 30 anställda med en bruttolön upp till 25 tkr per anställd.
Från och med 1 januari 2021 har arbetsgivaravgiften sänkts till 19,73 procent för ungdomar födda mellan 1998 - 2002. Denna sänkning är tillfällig och gäller tom 31 mars 2023 samt att antalet anställda har inget tak.
Förslag har kommit om att sänka arbetsgivaravgifter till 10,21 procent mellan juni-augusti 2021 för 19 - 23 åringar. Det beräknas träda i kraft 1 juli 2021.
Tillfälligt under perioden april till och med juli 2020 tog staten hela kostnaden för arbetsgivarens sjuklönekostnader.
För de sjuklönekostnader som redovisas i augusti till och med juni 2021 gäller en annan beräkning där staten inte går in och tar hela kostnaden. Kostnaden för sjuklön ersätts enligt olika procentsatser beroende på hur höga kostnader arbetsgivaren haft.
Stödet finns för att hjälpa ditt företag att ställa om. Det kan du som företagare ansöka om för dom fasta kostnaderna, men bara om företaget har tappat i omsättning på grund av Coronapandemin. Det går att ansöka om stöd för mars - april 2021 fram till den 30 juni, tidigare perioder är stängda för ansökan. Kravet för att kunna ansöka är att omsättningstappet ska vara mer än 30 procent jämfört med samma period 2019.
Sen finns det omställningsstöd för särskilt drabbade för perioden juni - juli 2021, den ansökan stänger 17 maj 2021. För att kunna ansöka så krävs det att företaget har tappat mer än 50 procent av sin nettoomsättning och att minst 25 procent av den minskningen är orsakad av att företaget inte har kunnat bedriva sin verksamhet till följd av:
Tveka inte att ta kontakt med våra lönekonsulter för ett förutsättningslöst möte.
Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.
Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.
Midsommar är en av våra mest älskade högtider i Sverige och kan ses som startskottet på sommaren och semestertider. Men innebär det att du...
Hur skall egentligen en slutlön beskattas om den anställde avslutar sin anställning i december och skall få slutlön i januari? Arbetsgivaren är ju...
Så här mitt i vintern är det inte ovanligt att anställda blir sjuka. Men hur ska du som arbetsgivare hantera sjukfrånvaro när en anställd som redan...