Skip to the main content.

1 min read

Varför dras det engångsskatt på min retroaktiva lön?

Varför dras det engångsskatt på min retroaktiva lön?
Retroaktiv lön är som en oväntad ekonomisk bonus, men hur påverkar engångsskatten denna extra glädje? I detta inlägg utforskar vi detaljerna bakom retroaktiv lön och engångsskatt.

 

Varför Retroaktiv Lön? 
Retroaktiv lön gör entré vid lönejusteringar eller förändringar i anställningsvillkoren som sträcker sig bakåt i tiden. Det är en form av kompensation för tidigare perioder och kan vara som en oväntad present som lyfter upp stämningen bland anställda.

Engångsskattens Syfte 
Engångsskatten vid retroaktiv lön tjänar ett specifikt syfte – att säkerställa att den extra inkomsten följer skattelagstiftningen. Det är en temporär skattejustering som görs för att balansera skattebördan och hålla den så nära den slutliga skatten som möjligt.

Vilken procentsats gäller? 
En vanlig fråga är vilken procentsats engångsskatten dras efter. Svaret är att det beror på den anställdes beräknade årsinkomst under inkomståret. En högre beräknad årsinkomst leder till en högre procentuell engångsskatt och vice versa.

Retroaktiv lön behöver inte vara komplicerad eller överväldigande när det gäller skatten. Genom att förstå syftet med engångsskatten minskar risken för missförstånd och den retroaktiva lönen blir en positiv del utav lönen.

Behöver du eller din verksamhet hjälp med lönefrågor och löneberedning? Kontakta oss idag så hjälper vi er med era löner!Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Dags att ansöka om jämkning

Dags att ansöka om jämkning

Att förstå och navigera genom skattesystemet kan vara en utmaning för många privatpersoner. I denna labyrint av regler och bestämmelser kan ett...

Read More
Kan man använda samma friskvårdskvitto två gånger?

Kan man använda samma friskvårdskvitto två gånger?

Kan man använda samma friskvårdskvitto två gånger? och vad gäller om man använder samma kvitto två gånger?

Read More
Julklappar till anställda – vad gäller gällande belopp och regler?

Julklappar till anställda – vad gäller gällande belopp och regler?

Maximera julglädjen utan skattekonsekvenser! Enligt Skatteverket kan gåvor till anställda och samarbetspartners vara skattefria upp till 500 kr per...

Read More