Skip to the main content.

2 min read

Vilka regler gäller för förstadagsintyg?

Vilka regler gäller för förstadagsintyg?

Ett förstadagsintyg innebär att arbetsgivaren kräver ett läkarintyg från arbetstagaren på sjukanmälningsdagen, redan från första dagen i varje ny sjukperiod, för att bekräfta arbetstagarens nedsatta arbetsförmåga. Nedan reder vi ut vilka regler som gäller.

 

 

När kan arbetsgivaren kräva förstadagsintyg?
Det måste föreligga ”särskilda skäl”. Det kan vara att en arbetstagare har många korta sjukdomsfall under en begränsad tid utan att ha haft kontakt med läkare och utan att det har framkommit något som tyder på att hen lider av någon kronisk sjukdom eller liknande.

Ett krav på förstadagsintyg ska vara skriftligt, så arbetsgivaren kan inte muntligen via telefon meddela att han/hon kräver förstadagsintyg. Arbetsgivaren får inte heller kräva förstadagsintyg på ett godtyckligt eller på ett sätt som skulle kunna innebära diskriminering enligt diskrimineringslagen och det får inte heller vara en form av bestraffning av arbetstagaren. Det kan också vara att arbetstagaren har upprepad korttidsfrånvaro på grund av kronisk sjukdom.

Hur länge gäller ett förstadagsintyg?
Kravet på förstadagsintyg får maximalt gälla i 12 månader, men det kan vara reglerat olika i kollektivavtal. Efter 12 månader upphör kravet automatiskt. Om arbetsgivaren vill fortsätta med ett förstadagsintyg måste en ny utredning göras, ett nytt beslut fattas och särskilda skäl måste finnas för att få förlänga det.

Vad händer om man vägrar lämna in förstadagsintyget eller lämnar in det sent?
Om man vägrar att lämna in intyget, riskerar man att inte få någon sjuklön.

Om intyget lämnas in sent kan arbetsgivaren hålla inne sjuklönen. När arbetstagaren sedan lämnar in intyget i efterhand får man bedöma om det utgör sådana godtagbara skäl som att man exempelvis inte får någon läkartid redan första dagen. För att det ska vara ett godtagbart skäl måste man påvisa att man gjort allt för att försöka få en tid. Det kan vara reglerat i kollektivavtalet att arbetsgivaren ska anvisa läkare, exempelvis företagshälsovården.

Vem ska betala för läkarbesöket?
Arbetsgivaren kan kräva att arbetstagaren själv ska bekosta läkarbesöket. Dock kan det finnas bestämmelser i kollektivavtal om vem som bekostar om arbetsgivaren anvisar en läkare.

Vad måste intyget innehålla?
Intyget behöver inte specificera sjukdomens art, utan det ska enbart visa i vilken grad arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdomen. Det är arbetsförmågans påverkan som är viktig att dokumentera.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Vad gäller för julbord och julklappar till anställda?

Vad gäller för julbord och julklappar till anställda?

Julen närmar sig och många företag vill fira det tillsammans med sina anställda. Vad gäller egentligen när man vill ge sina anställda julklappar...

Read More
Vad är förmånsbeskattning och hur fungerar det?

Vad är förmånsbeskattning och hur fungerar det?

Som företagare eller anställd har du antagligen hört talas om förmånsbeskattning, men vad innebär det egentligen? Förmånsbeskattning är ett viktigt...

Read More
Hur fungerar skattetabellerna?

Hur fungerar skattetabellerna?

Skattetabellerna är ett viktigt verktyg för att beräkna hur mycket skatt som ska dras från en anställds lön varje månad. Här går vi igenom hur...

Read More