Arbetsgivarens hantering av skador på arbetsplatsen
På många arbetsplatser kan risken för olyckor på arbetsplatsen vara väldigt små, medan på andra arbetsplatser kan det vara något som förekommer med...
Många arbetsgivare erbjuder sina anställda skattefri motion och friskvård, vilket är en fördelaktig lösning för både företag och anställda. Genom friskvårdsbidrag kan anställda själva välja aktiviteter, medan naturaförmåner innebär att arbetsgivaren bestämmer aktiviteterna. I detta blogginlägg går vi igenom viktiga aspekter kring kvitton och hur de påverkar friskvårdsbidraget.
Maxbelopp för Friskvårdsbidraget
Det skattefria friskvårdsbidraget har ett maxbelopp på 5 000 kronor per anställd och kalenderår.
Viktigt att tänka på med kvitton
En vanlig fråga är hur kvitton ska hanteras när en anställd börjar sin anställning. Om en person börjar sin fasta anställning den 1 oktober 2024 och lämnar in ett kvitto från september 2024, kan detta kvitto inte användas för friskvårdsbidraget. Kvitton måste vara daterade under anställningstiden för att kunna användas.
Om kvittot däremot är daterat i november kan den anställde få antingen 3/12 av företagets årsbelopp eller det fulla beloppet skattefritt. Här är det viktigt att arbetsgivaren behandlar alla anställda som börjar under året lika.
Rutiner för kvitton och utbetalningar
En annan vanlig fråga handlar om när anställda lämnar in sina kvitton i slutet av året. Kan arbetsgivaren betala ut bidraget i januari och hänföra det till föregående års friskvårdsbidrag?
Enligt Skatteverket är svaret nej.
För att ett friskvårdsbidrag ska kunna räknas till innevarande år måste både kvittot vara daterat och ersättningen betalas ut under samma år. Det är därför avgörande att ha tydliga rutiner för när kvitton ska lämnas in till löneavdelningen, så att utbetalningarna hinner göras innan året är slut.
Undantag för sent inkomna kvitton
Skatteverket har medgett en viss flexibilitet: om kvitton lämnas in i november eller december år 1 och utbetalningen sker i januari (eller senare) år 2, kan beloppet hänföras till friskvårdsbidraget för år 2, så länge förseningen beror på företagets rutiner.
Detta innebär att även om kvittot är från år 1, kan det i vissa fall påverka det skattefria friskvårdsbidraget för år 2. Det är alltid bra att känna till dessa regler för att optimera friskvårdsförmånerna.
Sammanfattning
Att förstå reglerna kring friskvårdsbidrag och kvitton är viktigt för både arbetsgivare och anställda. Genom att ha tydliga rutiner och känna till de skatteregler som gäller kan företag maximera nyttan av friskvårdsförmåner. Hoppas detta inlägg har klargjort några av de vanligaste frågorna kring friskvårdsbidraget och hur kvitton ska hanteras.
Har du fler frågor eller behöver hjälp med rutiner?
Tveka inte att kontakta oss!
Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.
Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.
På många arbetsplatser kan risken för olyckor på arbetsplatsen vara väldigt små, medan på andra arbetsplatser kan det vara något som förekommer med...
Julledigheten närmar sig, och för många företag innebär detta en tid av planering och koordination för att säkerställa att allt går smidigt, både för...
Vad gäller egentligen om en medarbetare bli sjuk och därmed frånvarande från arbetet, men har en tjänstebil i sin anställning? Vi reder ut detta i...