Skip to the main content.

1 min read

Jämkning av bilförmån vid långtidsfrånvaro

Jämkning av bilförmån vid långtidsfrånvaro

Vad gäller egentligen om en medarbetare bli sjuk och därmed frånvarande från arbetet, men har en tjänstebil i sin anställning? Vi reder ut detta i vårt senaste blogginlägg nedan!

 

Om en anställd har varit frånvarande på grund av sjukdom, körkortsinnehavet har återkallats eller av någon annan anledning inte kunnat använda sin tjänstebil under mer än tre hela kalendermånader, kan värdet av förmånen minska. För att detta ska ske får ingen närstående heller ha använt bilen under den tiden. Minskningen av förmånsvärdet sker gradvis med 1/9 per hel kalendermånad utöver de första tre hela månaderna, "karensperiod", (högst 9 månader per kalenderår).

 

Ett annat alternativ för att minska förmånsvärdet är att tillfälligt återlämna tjänstebilen. Detta innebär att den anställde inte behöver vänta på de tre första karensmånaderna eftersom det tydligt framgår att bilen inte kunde användas under den perioden. Arbetsgivaren slipper då betala sociala avgifter eller kan låta en annan anställd använda bilen under den tiden. 

 

Det är bra att ha en tjänstebilspolicy där det tydligt framgår vad som gäller vid t.ex. en längre frånvaro

 

Behöver ni hjälp med frågor kring lön och förmåner, eller annan löneadministration? Kontakta oss idag så hjälper vi er vidare!

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Internationell anställning

Internationell anställning

Anställningar på distans har blivit mycket vanligare efter pandemin men nu så är det bara inte i Sverige som arbetsgivare kan erbjuda via distans...

Read More
Julklappar till anställda – vad gäller gällande belopp och regler?

Julklappar till anställda – vad gäller gällande belopp och regler?

Maximera julglädjen utan skattekonsekvenser! Enligt Skatteverket kan gåvor till anställda och samarbetspartners vara skattefria upp till 500 kr per...

Read More
Sjukfrånvaro vid sjukskrivning på deltid

Sjukfrånvaro vid sjukskrivning på deltid

Så här mitt i vintern är det inte ovanligt att anställda blir sjuka. Men hur ska du som arbetsgivare hantera sjukfrånvaro när en anställd som redan...

Read More