Skip to the main content.

1 min read

Fler kan vara föräldralediga med nya regler

Fler kan vara föräldralediga med nya regler

Från och med 1 juli 2024 får föräldrar i Sverige möjlighet att överlåta föräldrapenning till en annan vårdnadshavare. Detta innebär att föräldrar kan delegera sin rätt till föräldrapenning till exempelvis en partner, släkting eller annan person som tar hand om barnet. Överlåtelsen av föräldrapenning ger familjer flexibilitet att anpassa vårdansvaret efter individuella behov och arbetssituationer. För att använda den här möjligheten behöver föräldrarna göra en ansökan hos Försäkringskassan och godkännas för överlåtelse av föräldrapenning.

 

Kan överlåta 45 dagar med föräldrapenning
Föräldrar med gemensam vårdnad om ett barn ska få överlåta 45 dagar med föräldrapenning vardera till någon annan som är försäkrad för föräldrapenning. En förälder med ensam vårdnad om ett barn ska kunna överlåta 90 dagar med föräldrapenning.

Kravet för att vara ledig med föräldrapenning kommer fortsatt vara att man avstår från arbete och istället erhåller ersättning från Försäkringskassan. Återigen är det viktigt att personen som får dagar med föräldrapenning ska vara försäkrad.

Vad har då detta för konsekvenser för arbetsgivaren?
Att fler anställda kan ansöka om rätt till föräldraledighet, hen behöver alltså inte vara förälder själv.

Detta är ett välkommet steg för att underlätta föräldraskapet och ge familjer större valfrihet i hur de organiserar vård ansvaret.

 

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Fördelar med skattejämkning

Fördelar med skattejämkning

Varför ska man skattejämka? Generellt drar din arbetsgivare preliminär skatt baserat på en skattetabell som ska spegla din förväntade slutliga skatt....

Read More
Kan man använda samma friskvårdskvitto två gånger?

Kan man använda samma friskvårdskvitto två gånger?

Kan man använda samma friskvårdskvitto två gånger? och vad gäller om man använder samma kvitto två gånger?

Read More
Jämkning av bilförmån

Jämkning av bilförmån

Har du tjänstebil och du behöver en specifik typ av bil med specifik utrustning eller för att du ska kunna ha tung utrustning i den? Då kan du...

Read More