Så här mitt i vintern är det inte ovanligt att anställda blir sjuka. Men hur ska du som arbetsgivare hantera sjukfrånvaro när en anställd som redan är sjukskriven på deltid blir sjuk?
Det första den anställde behöver göra när denne blir sjuk är att anmäla sin utökade sjukfrånvaro till arbetsgivaren. Har man varit sjukskriven i mer än 14 dagar behöver man även ansöka om utökad sjukpenning hos Försäkringskassan. Detta görs genom att logga in på ”Mina sidor” och klicka på ”Ändra omfattning på sjukpenning”. Tänk på att sjukintyg som avser den utökade sjukskrivningen ska lämnas in till Försäkringskassan redan från dag 8.
Arbetsgivaren gör då inget nytt karensavdrag eftersom det anses som en fortsättning på den första sjukperioden (sjukskrivningen) och betalar inte heller ut någon sjuklön dag 1–14 på den utökade sjukfrånvaron. Om däremot arbetstagaren är sjuk längre än 14 dagar och arbetsgivaren betalar ut sjuklön från dag 15 så ska sjuklönen betalas ut och baseras på hela sjukskrivningen.
Det är också viktigt att nämna att om den utökade sjukskrivningen sträcker sig över en helg så ska sjukavdrag göras för alla dagar under denna period.
Se gärna över era rutiner och information till de anställda kring detta, så sjukperioden hanteras på rätt sätt. Detta sparar tid i längden eftersom den anställde får rätt lön direkt i stället för att lön behöver korrigeras i efterhand.
Behöver du hjälp med din lönehantering, outsourcing av löner eller har du fler frågor gällande dina anställdas löner? Tveka då inte att kontakta våra kunniga lönekonsulter på Lön & HR Bolaget.
Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.
Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.