Lön och HR Bloggen

Vilken temperatur ska man ha på arbetsplatsen?

Skriven av Sofia Nagy | Oct 28, 2024 9:00:00 AM

Att medarbetare tycker att det är varmt eller kallt på kontoret  under vissa årstider är något som de flesta verksamheter möter dagligen. Men vad gäller egentligen? Finns det någon högsta, respektive lägsta temperatur som arbetsgivare/hyresvärdar sa förhålla sig till?

Enligt svensk lagstiftning och praxis finns det inga specifika temperaturgränser angivna i Arbetsmiljölagen (1977:1160). Däremot finns det riktlinjer och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket som arbetsgivare bör följa för att säkerställa en god arbetsmiljö.


 

Arbetsgivarens ansvar

Enligt Arbetsmiljölagen (1977:1160) är arbetsgivaren ansvarig för att arbetsmiljön är säker och hälsosam. Detta inkluderar att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall (Arbetsmiljölag (1977:1160) 3 kap. 2 §). Arbetsgivaren ska också se till att arbetslokaler är lämpliga från arbetsmiljösynpunkt (Arbetsmiljölag (1977:1160) 3 kap. 3 §).

 

Riktlinjer för temperatur

Folkhälsomyndigheten har utfärdat allmänna råd om inomhustemperaturer som arbetsgivare bör följa. Dessa riktlinjer anger att:

Vintertid: Temperaturen bör ligga mellan 20 och 24 grader Celsius.

Sommartid: Temperaturen bör inte överstiga 26 grader Celsius varaktigt och 28 grader Celsius kortvarigt.

Dessa riktlinjer används ofta som referens i rättsfall och beslut om arbetsmiljöfrågor. Till exempel, i ett fall där höga sommartemperaturer i en lägenhet ansågs utgöra en olägenhet för människors hälsa, hänvisade domstolen till Folkhälsomyndighetens riktvärden för inomhustemperatur.


Bra att ha i åtanke är att regler kring temperaturer på arbetsplatsen kan variera beroende på kollektivavtal och den bransch som kollektivavtalet reglerar. 

 

Behöver er verksamhet hjälp med riktlinjer, rutiner eller annat stöd inom HR? Kontakta oss så hjälper vi er vidare i era frågor och funderingar!

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.