Lön och HR Bloggen

Vad gäller vid uttag av semesterdagar?

Skriven av Martha Rådmark | Apr 7, 2023 10:04:44 AM

Semesterperioden börjar närma sig och det är hög tid för att planera inför sommarens ledigheter. Inte sällan får du som arbetsgivare frågor från dina anställda kring deras semesterdagar. Vad är egentligen förskottssemester? Vad är skillnaden mellan betalda och obetalda semesterdagar och får man spara sina obetalda dagar? Vi reder ut begreppen.

Obetalda semesterdagar

Enligt semesterlagen har alla anställda rätt till semesterledighet och semesterlön, oavsett anställningens längd eller omfattning. Beroende på hur den anställde har arbetat under intjänandeåret blir semesterdagarna betalda eller obetalda. Om den anställde börjar sin anställning före den 31 augusti har denne rätt till hela semesterrätten, dvs. 25 semesterdagar. Hur många dagar som är betalda och obetalda beror dock på när man anställdes. Börjar anställningen efter den 1 september har den anställde rätt till fem obetalda semesterdagar. Orsaken till detta är att man utgår ifrån att den anställde redan har haft sin huvudsemester under sommaren hos sin förra arbetsgivare. De anställda har alltid rätt att ha 4 veckor sommarsemester som kan vara helt eller delvis betald. Den anställde har således alltid rätt till ledighet, dock inte nödvändigtvis med ersättning.

Vid uttag av obetalda semesterdagar görs ett löneavdrag och det betalas inte ut någon semesterersättning. Det är inte möjligt att spara obetalda semesterdagar utan de förfaller i slutet av semesteråret.

  

Betalda semesterdagar

Betalda semesterdagar är de dagar den anställde har tjänat in genom att ha arbetat (hel- eller deltid) under intjänandeåret. Det finns vissa undantag där medarbetaren tjänar in semester trots frånvaro, den så kallade semesterlönegrundande frånvaron. Till detta tillhör bl.a. sjukfrånvaro, föräldraledighet och VAB.

 

Förskottssemester

När en anställd, vanligtvis en nyanställd, får förskottssemester innebär det att den anställde får ett visst antal semesterdagar utan att ha tjänat in dem. Hur många dagar som får tas ut bestäms av arbetsgivaren. Det är vanligt att man får olika antal dagar beroende när på året man påbörjar sin anställning. När den anställde tar ut dagar i förskott får denne en förskottsskuld som förfaller efter fem år. Slutar den anställde sin anställning inom fem år behöver skulden betalas tillbaka till arbetsgivaren.

Det rekommenderas att ha tydliga interna rutiner kring tillämpandet av förskottssemester samt tydlig information till de anställda.

 

Har du frågor kring beräkningen av semesterlönen eller liknande? Behöver ni hjälp med er lönehantering, outsourcing av löner eller har du fler frågor gällande era anställdas löner? Tveka då inte att kontakta våra kunniga lönekonsulter på Lön & HR Bolaget. 

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.