Har du koll på vad som gäller när du ska anställa en ny medarbetare eller avsluta en provanställning? Kanske är du osäker på när en provanställning kan förlängas eller vad som händer om anställningen inte avbryts när prövotiden är på väg att löpa ut? Ingen fara, detta redogör vi för nedan, tillsammans med ytterligare information om vad en provanställning innebär i anställningsförhållandet.
Bakgrund
Provanställning har nästintill blivit standard att tillämpa vid nyrekrytering och detta av goda anledningar. Genom provanställning har arbetsgivaren rätten och möjligheten att testa arbetstagarens lämplighet för arbetet samt hur arbetstagaren passar in i arbetsgruppen och med kunder. Det viktiga är dock att arbetsgivaren tydligt i anställningsavtalet specificerar prövotidens längd och anställningsform. Om det inte framgår är nämligen grunden att arbetstagaren har rätt till en tillsvidareanställning enligt Lagen om anställningsskydd (LAS:1982:80).
Vad är bra att känna till om provanställning?
När du anställer samt avslutar en medarbetare med provanställning krävs det inte vad som benämns saklig grund. Det vill säga att det inte behöver föreligga arbetsbrist på arbetsplatsen eller att uppsägningen sker på grund av orsaker som är riktad mot medarbetaren personligen så kallade personliga skäl. I stället kan du relativt frikostigt avsluta anställningen utan att behöva motivera grunderna till avslutet. Avslutet kommer sedan inte kunna prövas rättsligt om det inte är fråga om att provanställningen har avslutats på grund av diskriminering eller att man brutit mot regler i medbestämmandelagen. Skulle ni bli osäkra om det finns risk för att detta föreligger rekommenderas det att kontakta er HR avdelning eller någon med erfarenhet på området. Kontakta gärna några av våra konsulter för ytterligare rådgivning.
När en provanställning inleds och avslutas
När en provanställning inleds eller avslutas ska fackförbundet underrättas – om arbetsgivaren är ansluten till ett kollektivavtal. Vanligtvis kan detta smidigt göras på fackförbundens hemsida via ett elektroniskt formulär eller blankett. Det är ovanligt att det blir någon process av ärendet, men om så händer brukar en ombudsman på fackklubben kontakta den som lämnat underrättelsen och lägga fram argument för varför de anser att avslutet ska ogiltighetsförklaras eller föreslå ett alternativ till avslut (en så kallad överenskommelse). Om detta skulle hända ska det återigen vara fråga om diskriminering annars har ni ingen skyldighet att gå med på erbjudandet/yrkan.
Förlänga provanställning eller avsluta provanställningen i förtid
En provanställning går alltid att förlänga om arbetsgivaren inte har getts möjlighet att pröva den anställde på grund av längre sjukdom eller föräldraledighet. Då är det viktigt att du som arbetsgivare meddelar detta god tid i förväg. Likaså gäller för att meddela en anställd om att provanställningen inte kommer att övergå till en tillsvidareanställning. Det förekommer i lag att arbetsgivare ska informera om detta 14 dagar innan prövotidens utgång. Här är det viktigt att känna till att det faktiskt går att avsluta provanställningen så sent som vid sista anställningsdagen. Gör arbetsgivaren detta kan det bli aktuellt att betala ett skadestånd. Regeln om att avsluta anställning 14 dagar innan utgång är en så kallad ”ordningsregel” och bör följas men om beskedet är försenat kan det inte generera återanställning. Arbetsgivaren är dock alltid skyldig att betala den angivna uppsägningstiden i anställningsavtalet.
Vill ni veta mer om vad som gäller vid provanställd personal eller överväger ni att ta in personal och är osäker på vilken anställningsform ni ska tillämpa och som är bäst för just er verksamhet/arbetsplats är ni välkomna att kontakta någon av våra HR-konsulter.
Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.
Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.