Många företag väljer att erbjuda sina medarbetare möjligheten att ha flexibel arbetstid istället för att ha samma arbetstid, måndag till fredag. Men vad gäller egentligen när en verksamhet använder sig av den typen av arbetstid?
Flextid betyder att medarbetare inom en verksamhet har rätten att vara flexibel i hur arbetstiden läggs upp i början och slutet på arbetsdagen inom ramen för de lagda arbetstiderna. Vanligtvis är det mellan 07-09 samt 16-18. Viktigt är att komma ihåg att inte blanda ihop flextiden med övertid, mertid, jourtid eller beredskap. Du som arbetsgivare kan inte tvinga dina medarbetare att använda sin flextid för att ersätta övertid.
Flextid brukar regleras i det kollektivavtal verksamheten är ansluten till, alternativt om ens verksamhet valt att göra en egen utfästelse internt. Idag är det vanligt att applicera flextid inom sin verksamhet för att kunna erbjuda alla medarbetare möjligheten till att kunna anpassa arbetsdagen till det privata livet med exempelvis barn, hobbys och annat. Arbetsgivaren har dock rätt att förlägga arbetet under tiden mellan de flexibla delarna, exempelvis mellan 9-16. I slutändan handlar det om ett gemensamt behov mellan medarbetare och arbetsgivare för hälsosamma arbetsvillkor och en fungerande verksamhet.
Som arbetsgivare är det viktigt att ha tydliga rutiner och policys på plats för att flextid ska användas på ett korrekt och bra sätt inom verksamheten. Några vanliga flextids-regler är:
Behöver din verksamhet hjälp med att tolka kollektivavtal, upprätta policys eller rutiner gällande arbetstid eller andra arbetsförhållanden? Kontakta oss idag så hjälper vi dig!
Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.
Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.