Skip to the main content.

2 min read

Vad är förmånsbeskattning och hur fungerar det?

Vad är förmånsbeskattning och hur fungerar det?

Som företagare eller anställd har du antagligen hört talas om förmånsbeskattning, men vad innebär det egentligen? Förmånsbeskattning är ett viktigt område inom svensk skatterätt som påverkar både arbetsgivare och anställda. I detta blogginlägg går vi igenom grunderna i hur förmånsbeskattning fungerar och vad du behöver tänka på för att hantera det korrekt i din verksamhet.

Vad är förmånsbeskattning?
Förmånsbeskattning innebär att anställda, inklusive företagsledare, beskattas för förmåner de får från sin arbetsgivare utöver den vanliga lönen. Dessa förmåner kan vara allt från tjänstebilar till bostäder och lunchförmåner. Eftersom dessa förmåner anses öka den anställdes ekonomiska fördelar, måste de beskattas på samma sätt som kontant lön.

 

Vanliga typer av skattepliktiga förmåner
Några av de vanligaste förmånerna som kan bli föremål för förmånsbeskattning inkluderar:

  • Tjänstebil: Om en anställd får använda en företagsbil privat, betraktas detta som en förmån och ska beskattas. Skatteverket beräknar värdet på denna förmån baserat på bilens nypris och andra faktorer.

  • Friskvårdsbidrag: Vissa friskvårdsaktiviteter, som gymmedlemskap, är skattefria upp till 5 000 kronor. Betalar arbetsgivaren ut mer än 5 000 kronor får den anställde betala förmånsskatt på hela friskvårdsbidraget.

  • Fri bostad: Om arbetsgivaren tillhandahåller en bostad till en anställd, ska värdet av denna bostad beskattas som en förmån.

  • Fri kost: Om anställda erbjuds gratis måltider på arbetsplatsen, kan dessa måltider behöva beskattas, beroende på omständigheterna.

 

Hur beräknas förmånsvärdet?
Förmånsvärdet, det vill säga det värde som ska beskattas, beräknas vanligtvis baserat på marknadsvärdet av förmånen. Skatteverket publicerar varje år schablonvärden och regler för hur olika typer av förmåner ska värderas. För exempelvis tjänstebilar finns det detaljerade tabeller som visar hur värdet beräknas baserat på bilmodell och årsmodell.

 

Hur rapporteras och betalas förmånsskatten?
Det är arbetsgivarens ansvar att rapportera förmåner till Skatteverket och säkerställa att rätt förmånsskatt dras från den anställdes lön. Arbetsgivaren ska varje månad redovisa och betala in skatt på förmånerna tillsammans med arbetsgivaravgifterna. Detta görs genom arbetsgivardeklarationen.

 

Exempel på skattefria förmåner
Inte alla förmåner är skattepliktiga. Vissa förmåner är skattefria och innebär inga extra kostnader för den anställde, till exempel:

  • Personalrabatter: Inom vissa gränser. Rabatten får till exempelvis inte vara större än den största rabatt som en utomstående konsument skulle kunna få, och antalet köp per medarbetare får inte vara högre än vid normal konsumtion.

  • Företagshälsovård: Hälsoundersökningar och andra tjänster som ingår i företagshälsovården är vanligtvis skattefria.

  • Friskvårdsbidrag (upp till 5 000 kronor): Som nämnts tidigare, om friskvårdsbidraget hålls inom de gränser som Skatteverket satt, är det skattefritt.

 

Varför är förmånsbeskattning viktigt?
Att förstå och korrekt hantera förmånsbeskattning är avgörande för att undvika problem med Skatteverket. Felaktig hantering kan leda till böter och extra skatter för både arbetsgivare och anställda. Genom att ha koll på reglerna och säkerställa korrekt rapportering kan du undvika dessa risker och säkerställa en smidig hantering av förmåner i din verksamhet.

Förmånsbeskattning är en central del av den svenska skatterätten som påverkar både arbetsgivare och anställda. Genom att förstå vilka förmåner som är skattepliktiga och hur de ska rapporteras kan du säkerställa att ditt företag följer lagen och undvika onödiga kostnader.

 

Behöver du hjälp med att hantera förmånsbeskattning? Kontakta oss på Lön & HR bolaget för professionell rådgivning och stöd. Vi hjälper dig att säkerställa att allt hanteras korrekt och att både du och dina anställda har full koll på vad som gäller.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Kan man använda samma friskvårdskvitto två gånger?

Kan man använda samma friskvårdskvitto två gånger?

Kan man använda samma friskvårdskvitto två gånger? och vad gäller om man använder samma kvitto två gånger?

Read More
Skänka pengar - Vad gäller?

Skänka pengar - Vad gäller?

Om du är en person med ett stort hjärta som vill göra skillnad genom att göra pengar, finns det goda nyheter för dig. I Sverige belönas din...

Read More
Jämkning av bilförmån

Jämkning av bilförmån

Har du tjänstebil och du behöver en specifik typ av bil med specifik utrustning eller för att du ska kunna ha tung utrustning i den? Då kan du...

Read More