Skip to the main content.

1 min read

Lön & HR information 2024

Lön & HR information 2024

Nu när 2023 är förbi och 2024 dragit igång med stormsteg, vill vi skicka med dig information om uppdateringar som kommer under 2024, samt saker som kan vara bra att tänka lite extra på inom Lön & HR området.  

 
 • Uppdateringar om EUs lönetransparensdirektiv
  Senast i maj 2024 kommer vi att få ta del av resultatet från utredningen gällande hur Sverige ska anpassa sig till det nya direktivet som ska främja mer jämställda löner inom EU. Hur kommer det bli med transparensen om löner inom er verksamhet, samt ut mot kandidater och andra intressenter? Kommer vi få hårdare krav på våra lönekriterier och hur vi sätter löner? 
  Vi väntar ivrigt på att få ta del av denna information för att kunna hjälpa er i förberedelserna!
 •  
  Basbeloppen för 2024
   
  Prisbasbeloppet höjs från 52 500 kronor 2023 till 57 300 kronor 2024, vilket blir en höjning med 9,1 procent.
  Inkomstbasbeloppet i sin tur höjs med 2,6 procent från 74 300 kronor 2023 till 76 200 kronor 2024 och ska fastställas av regeringen.
 • Vikten av att arbeta mer förebyggande mot stress i osäkra tider
  Ekonomi är fortsatt instabil med inflation och höjda räntor, krigen fortsätter runt omkring oss och många företag runt om i Sverige skala ner sina verksamheter och säger därmed upp delar av sin personal. Det är därför viktigare än någonsin att arbeta förebyggande mot stress och sätta in aktiva åtgärder för att säkerställa dina medarbetares psykiska välmående på och utanför arbetet. 
 • Nedsättning av arbetsgivaravgifter slopas
  Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar mellan 15 till 18 år slopas och återgår till 31,42% från och med den första januari 2024. Glöm inte ändra detta i era lönesystem om ni har anställda som är mellan 15 till 18 år för att inte få backning på lönerna! 

 

Behöver du och din organisation hjälp med lön eller HR-tjänster? Kontakta oss idag så hjälper vi dig!


Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Vad innebär löneväxling mot pension?

Vad innebär löneväxling mot pension?

Vad är löneväxling?Löneväxling innebär att en anställd byter ut en del av sin bruttolön mot högre inbetalning till tjänstepensionen. Det är alltid...

Read More
Så håller du i ett bra lönesamtal som chef

Så håller du i ett bra lönesamtal som chef

Att som chef hålla i lönesamtal kan både kännas nervöst och lite jobbigt då lön kan vara ett känsligt ämne för många. Kommer medarbetaren bli nöjd?...

Read More
Frågor och svar gällande VAB

Frågor och svar gällande VAB

Vi befinner oss just nu mitt i vintern och därmed också mitt i perioden där det går en del sjukdomar. Just nu är det som undrar vad som gäller kring...

Read More