Skip to the main content.

1 min read

Vad ska ett årshjul innehålla på arbetsplatsen?

Vad ska ett årshjul innehålla på arbetsplatsen?

Att arbeta aktivt med det systematiska arbetsmiljöarbetet på en arbetsplats kan kännas mastigt och som att det är mycket att hålla koll på. Ett årshjul kan därmed hjälpa er verksamhet att ha koll på när viktiga moment ska göras och gås igenom. I detta blogginlägg går vi igenom Innehållet till ett årshjul som kan appliceras på er verksamhet!

Ett årshjul inom arbetsmiljöarbetet i en verksamhet bör innehålla följande komponenter:

 

1. Riskbedömningar och Analys:
Regelbundna riskbedömningar och analyser av arbetsmiljön för att identifiera potentiella faror och risker.

 

2. Handlingsplaner:
Utveckling och uppdatering av handlingsplaner för att hantera identifierade risker och förbättra arbetsmiljön.

 

3. Utbildning och Information:
Planering av utbildningar och informationsinsatser för att säkerställa att all personal är medveten om arbetsmiljörisker och hur de ska hanteras. Detta kan inkludera specifik utbildning för olika yrkesgrupper beroende på deras arbetsuppgifter.

 

4. Uppföljning och Utvärdering:
Regelbunden uppföljning och utvärdering av arbetsmiljöarbetet för att säkerställa att åtgärderna är effektiva och att arbetsmiljön kontinuerligt förbättras.

 

5. Hälsoundersökningar:
Planering av hälsoundersökningar för att övervaka de anställdas hälsa och välbefinnande.


6. Skyddsronder:
Genomförande av skyddsronder för att inspektera arbetsmiljön och identifiera eventuella brister eller förbättringsområden.

 

7. Möten och Samverkan:
Regelbundna möten med skyddsombud och arbetsmiljökommittéer för att diskutera arbetsmiljöfrågor och samverka kring lösningar.

 

8. Dokumentation och Rapportering:
Dokumentation av alla arbetsmiljöinsatser och rapportering av arbetsmiljöstatus till relevanta myndigheter och intressenter.

 

9. Lagstadgade Krav:
Säkerställande av att alla lagstadgade krav och föreskrifter inom arbetsmiljöområdet följs och implementeras i verksamheten.

 

10. Kontinuerlig Förbättring:
En plan för kontinuerlig förbättring av arbetsmiljön genom regelbunden revidering och uppdatering av arbetsmiljöstrategier och åtgärder.


Viktigt att notera är att det kan finnas fler saker att lägga till i årshjulet beroende på verksamhet och värderingar. Kanske vill ni ha löpande temperatur checkar på er personalstyrka för att mäta trivsel, engagemang m.m.?

 

Behöver er verksamhet hjälp med riktlinjer, rutiner eller annat stöd inom HR? Kontakta oss så hjälper vi er vidare i era frågor och funderingar!

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Arbetsgivarens Rehabiliteringsansvar

Arbetsgivarens Rehabiliteringsansvar

Som arbetsgivare har ni inte bara ett ansvar att skapa en säker arbetsmiljö, utan även att stödja era anställda när de behöver rehabilitering för att...

Read More
EU:s kampanj för ett hälsosamt arbetsliv

EU:s kampanj för ett hälsosamt arbetsliv

Eu:s kampanjer "Ett hälsosamt arbetsliv" är en flaggskeppsinsats för att öka medvetenheten om arbetsmiljöarbetet och vikten av det aktiva arbetet....

Read More
Varför måste det finnas ett skyddsombud på arbetsplatsen?

Varför måste det finnas ett skyddsombud på arbetsplatsen?

Många medarbetare har hört talas om att det ska finnas ett skyddsombud på en arbetsplats, men inte mycket mer än det. Vad är då ett skyddsombud och...

Read More