Skip to the main content.

2 min read

Hur mycket betalar arbetsgivaren vid sjukskrivning?

Hur mycket betalar arbetsgivaren vid sjukskrivning?

Att förstå arbetsgivarens ansvar vid sjukskrivning är avgörande för korrekt hantering av sjuklön och arbetsgivaravgifter. Här går vi igenom vad som gäller för arbetsgivarens kostnader vid sjukskrivning, från den första sjukdagen till längre sjukdomsperioder.

Arbetsgivarens ansvar vid sjukskrivning
Enligt sjuklönelagen har arbetsgivaren ett ansvar att betala sjuklön till anställda som blir sjuka. Denna skyldighet gäller under de första 14 kalenderdagarna av en sjukperiod.

 

Dag 1: Karensavdrag
När en anställd blir sjuk görs först ett karensavdrag. Karensavdraget är ett engångsavdrag som motsvarar 20 procent av en genomsnittlig veckoinkomst i sjuklön. Detta avdrag görs oavsett när på dagen sjukfrånvaron börjar och är tänkt att motsvara en arbetsdags genomsnittliga sjuklön.

 

Dag 2-14: Sjuklön
Efter att karensavdraget har gjorts betalar arbetsgivaren sjuklön från och med den andra sjukdagen till och med den fjortonde kalenderdagen. Sjuklönen uppgår till 80 procent av den anställdes lön och andra anställningsförmåner som den anställde går miste om på grund av sjukdomen.

 

Beräkning av sjuklön

För att beräkna sjuklönen följer du dessa steg:

  1. Beräkna veckoinkomsten: Utgå från den anställdes ordinarie månadslön och andra förmåner. Om månadslönen är 25 000 kronor, blir veckoinkomsten 25 000 kronor / 4,33 = cirka 5 773 kronor. Där 4,33 betyder antalet veckor i snitt per månad.
  2. Räkna ut sjuklönen: Sjuklönen är 80 procent av veckoinkomsten. Så om veckoinkomsten är 5 773 kronor, blir sjuklönen 80 procent av detta belopp, vilket är cirka 4 618 kronor per vecka.

 

Längre sjukdomsperioder
Om sjukskrivningen varar längre än 14 dagar övergår ansvaret för ersättning till Försäkringskassan. Arbetstagaren behöver lämna ett läkarintyg till arbetsgivaren från och med den åttonde sjukdagen för att styrka sjukfrånvaron. Arbetsgivaren betalar sjuklön under de första 14 dagarna och Försäkringskassan tar sedan över med sjukpenning.

 

Särskilda situationer och undantag

  • Försäkringar: Många arbetsgivare tecknar försäkringar som täcker en del av kostnaderna vid längre sjukskrivningar. Det kan vara värt att undersöka vilka försäkringar som finns tillgängliga för att minska ekonomiska risker.
  • Kollektivavtal: Kollektivavtal kan innehålla bestämmelser som ger bättre villkor för anställda vid sjukskrivning. Det är viktigt att vara medveten om vad som gäller enligt de avtal som finns på arbetsplatsen.


Som arbetsgivare har du ett ansvar att betala sjuklön till dina anställda under de första 14 dagarna av en sjukperiod. Det börjar med ett karensavdrag på första sjukdagen, följt av 80 procent av den ordinarie lönen från dag 2 till dag 14. För längre sjukskrivningar övergår ansvaret för ersättning till Försäkringskassan, men arbetsgivaren behöver begära in ett läkarintyg från arbetstagaren från och med den åttonde sjukdagen.

Behöver du hjälp med att hantera sjuklön och andra HR-relaterade frågor? Kontakta oss på Lön & HR bolaget för expertstöd inom lön och HR. Vi hjälper dig att säkerställa att dina rutiner följer gällande lagar och avtal, samtidigt som vi stödjer en hälsosam och produktiv arbetsmiljö.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Sommarjobbare – skatt eller inte skatt?

Sommarjobbare – skatt eller inte skatt?

Sommarlovet närmar sig och därmed också tiden för skolungdomar som jobbar extra. Tänk på att om någon tjänar högst 24 237 kronor under året behöver...

Read More
Vad gäller för julbord och julklappar till anställda?

Vad gäller för julbord och julklappar till anställda?

Julen närmar sig och många företag vill fira det tillsammans med sina anställda. Vad gäller egentligen när man vill ge sina anställda julklappar...

Read More
Skänka pengar - Vad gäller?

Skänka pengar - Vad gäller?

Om du är en person med ett stort hjärta som vill göra skillnad genom att göra pengar, finns det goda nyheter för dig. I Sverige belönas din...

Read More