Skip to the main content.

2 min read

Preboarding – Tillhörighet innan första anställningsdag

Preboarding – Tillhörighet innan första anställningsdag

Preboarding är ett begrepp som blivit allt mer populärt i och med att vi arbetar mer och mer digitalt, men vad innebär egentligen detta begrepp och hur kan du som arbetsgivare se till att du har en preboaring i världsklass?

Vad är preboarding och varför bör ditt företag ha processen?

Preboarding är det steget i medarbetarupplevelsen placerat mellan att den nya medarbetaren signerar anställningsavtalet till onboardingen som startar under den första anställningsdagen. Det innebär att kunna ge medarbetaren en förståelse för verksamheten, vad som väntar under den första tiden och den interna kulturen. Framför allt innebär preboardingen att bibehålla en positiv kontakt under perioden fram till den första anställningsdagen.

Syftet är att säkerställa fortsatt engagemang och stärka det i väntan på första dagen då mycket kan hända där emellan, kanske blir medarbetaren erbjuden en annan tjänst hos den tidigare arbetsgivaren och högre lön? Därför är det av största vikt att ha en välfungerande preboarding-process så att den nya medarbetaren känner tillhörighet redan innan hens första arbetsdag.

Att ha en systematisk och väl genomförd preboarding-process ökar dina chanser som arbetsgivare att få en lojal och engagerad medarbetare som stannar kvar, samtidigt minskar även startsträckan för medarbetaren att komma in i sin nya arbetsroll.


Fyra tips för en lyckad preboarding

 1. Håll det relevant och kortfattat
  - Att överösa den nyanställda med information som inte är relevant under preboardingen är aldrig en bra idé, utan anpassa det till individen och det som är relevant för den aktuella rollen. Samla ihop allt i ett dokument så det är lättillgängligt.
 2. Välkomstpaket
  - Nu när vi lever i tiden där det mesta sker digitalt kan det vara lite extra roligt att skicka något på posten, eller ett inbjudande välkomstbrev som dimper ner i mejlinkorgen. Berätta varför det är unikt att arbeta på just ert bolag och hur det är att jobba inom er organisation.
 3. Bjud in till sociala aktiviteter
  - 
  Att bjuda in den nya medarbetaren till sociala aktiviteter och annat som sker innan dennes första anställningsdag visar på engagemang och att den nya medarbetaren är efterlängtad. Här får även kollegor möjlighet att lära känna deras nya kollega innan hens första arbetsdag för att kunna skapa en relation under något mer avslappnade former. Att ha i åtanke är att den nya medarbetaren kan ha mycket under den övergångsperiod och inte har möjlighet att medverka under de event ni har planerade, detta måste respekteras då han måste ges möjligheten att avsluta det snyggt hos den tidigare arbetsgivaren.
 4. Planerad introduktion
  - Att ha en planerad introduktion redan innan medarbetarens första dag ger ett professionellt intryck samtidigt som det ger en trygghet i att man vet vad man ska göra under den första tiden hos sin nya arbetsgivare. Skicka gärna ut introduktionsplan tillsammans med välkomstbrevet så att den nya medarbetaren känner sig förberedd för vad som kommer ske under den första tiden på sin nya arbetsplats.

 

Vill du ha stöttning i processen att ta fram rutiner och annan dokumentation för preboarding i ditt företag? Tveka inte på att kontakta oss så hjälper våra HR-Konsulter dig!

 

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Varför är reboarding viktigt och vad innebär det?

Varför är reboarding viktigt och vad innebär det?

Efter ett par tuffa år för både företag och medarbetarare på grund av pandemin har reboarding aldrig varit så viktigt som nu. Kanske har flera...

Read More
Vad är en onboarding och varför är det viktigt?

Vad är en onboarding och varför är det viktigt?

Idag har flertalet arbetsgivare förstått varför det är så viktigt att ha ett attraktivt arbetsgivarvarumärke (empolyer branding) för att attrahera...

Read More
Vad är employer branding?

Vad är employer branding?

På samma sätt som ett företag behöver arbeta varumärkesbyggnade för att deras tjänster eller produkter ska synas utåt, måste arbetsgivaren arbeta...

Read More