Skip to the main content.

2 min read

Arbetsgivarens Rehabiliteringsansvar

Arbetsgivarens Rehabiliteringsansvar

Som arbetsgivare har ni inte bara ett ansvar att skapa en säker arbetsmiljö, utan även att stödja era anställda när de behöver rehabilitering för att kunna återgå till arbetet. Rehabiliteringsansvaret är en viktig del av arbetsgivarens skyldigheter och innebär att ni aktivt ska arbeta för att en anställd som drabbas av sjukdom eller skada ska kunna återgå till arbete. I detta blogginlägg kommer vi gå igenom vad ansvaret innebär och hur ni uppfyller det på bästa sätt.

1. Förstå lagkraven
Enligt svensk lag har arbetsgivare ett rehabiliteringsansvar för sina anställda. Detta innebär att ni måste arbeta för att förebygga sjukfrånvaro och underlätta för den anställde att komma tillbaka till arbetet efter en period av sjukdom eller skada. Arbetsmiljölagen och Socialförsäkringsbalken innehåller regler om detta ansvar.

2. Tidig kontakt och samarbete
Ett framgångsrikt rehabiliteringsarbete börjar ofta med tidig kontakt. Visa omsorg och intresse för era anställdas välmående redan vid första tecken på problematik som kan uppstå i arbetet. Det är också viktigt att samarbeta med företagshälsovård och andra relevanta aktörer, som Försäkringskassan, för att skapa en plan för rehabilitering. Ju tidigare kontakt ni tar med andra relevanta aktörer, dess då större är chansen för kortare sjukskrivning och att medarbetarens rehabprocess blir kortare.

3. Upprätta en rehabiliteringsplan
För att säkerställa en strukturerad återgång till arbetet bör ni upprätta en individuell rehabiliteringsplan i samråd med den anställde och eventuellt företagshälsovården. Planen bör inkludera:

  • Bedömning av arbetsförmåga: Klarlägg vilka arbetsuppgifter den anställde kan utföra och vilka anpassningar som kan behövas.
  • Mål och delmål: Sätt upp tydliga mål för rehabiliteringen och delmål för att följa upp framstegen.
  • Tidsram: Ange hur länge rehabiliteringen förväntas pågå och när uppföljningar ska ske.

4. Anpassa arbetsuppgifterna
Det kan vara nödvändigt att anpassa arbetsuppgifterna eller arbetsmiljön för att underlätta återgången i arbete. Detta kan inkludera:

  • Arbetstidsanpassningar: Flexibla arbetstider eller deltidsarbete kan vara en lösning.
  • Ergonomiska justeringar: Förbättringar i arbetsmiljön för att minska belastningen.
  • Omplacering: Tillfällig eller permanent omplacering till andra arbetsuppgifter.

5. Följ upp och utvärdera
Rehabiliteringsarbetet ska följas upp regelbundet för att säkerställa att det går enligt plan och att eventuella justeringar görs vid behov. Uppföljningen bör ske i dialog med den anställde och andra involverade parter, som företagshälsovården eller försäkringskassan. 

6. Dokumentation
Dokumentera alla steg i rehabiliteringsprocessen noggrant. Detta inkluderar rehabiliteringsplanen, uppföljningsmöten och eventuella anpassningar som gjorts. Dokumentation är viktigt både för att följa upp framstegen och för att uppfylla lagkraven.

Slutsats
Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar är en central del av att skapa en hållbar och stödjande arbetsmiljö. Genom att agera proaktivt, samarbeta med relevanta aktörer och anpassa arbetsförhållandena kan ni underlätta för era anställda att återgå till arbete efter sjukdom eller skada. Detta bidrar inte bara till den anställdes välmående utan också till företagets långsiktiga framgång.

Har du fler frågor om rehabiliteringsansvaret eller behöver du hjälp med att utforma en rehabiliteringsplan? Kontakta oss så hjälper vi er vidare!

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Vikten av att arbeta med ditt företags arbetsmiljö

Vikten av att arbeta med ditt företags arbetsmiljö

Att aktivt arbeta med din verksamhets arbetsmiljö är inte bara viktigt för att följa de lagar, regler och förordningar som finns, utan även för att...

Read More
Varför en HR-Revision kan vara nyckeln till en väl fungerande arbetsplats

Varför en HR-Revision kan vara nyckeln till en väl fungerande arbetsplats

Arbetsmiljöverket genomför runt 25 000 inspektioner per år inom olika verksamheter runt om i Sverige för att säkerställa ett alla verksamheter...

Read More
EU:s kampanj för ett hälsosamt arbetsliv

EU:s kampanj för ett hälsosamt arbetsliv

Eu:s kampanjer "Ett hälsosamt arbetsliv" är en flaggskeppsinsats för att öka medvetenheten om arbetsmiljöarbetet och vikten av det aktiva arbetet....

Read More