Många medarbetare har hört talas om att det ska finnas ett skyddsombud på en arbetsplats, men inte mycket mer än det. Vad är då ett skyddsombud och varför måste det finnas på alla arbetsplatser där fem medarbetare arbetar?
Ett skyddsombud är en medarbetare som blivit förtroendevald av medarbetarna inom en verksamhet och ska vara medarbetarnas röst om det är något på arbetsplatsen som inte fungerar som det ska inom arbetsmiljön. Det kan vara frågor som berör den fysiska eller psykosociala arbetsmiljön, exempelvis ergonomi, kommunikation och ventilation. Även frågor som stress, utbrändhet och diskriminering omfattas i arbetsmiljöarbetet och ombudet diskuterar dessa frågor med arbetsgivaren som i sin tur har det övergripande ansvaret över arbetsmiljön.
Att ha ett skyddsombud på arbetsplatsen är en viktig del inom det systematiska arbetsmiljöarbetet då det även är ett lagstadgat krav att alla arbetsgivare med 5 medarbetare och fler ska ha ett skyddsombud på sin arbetsplats. Att följa lagar och förordningar ska vara en självklarhet för alla arbetsgivare, inte enbart för att minska risken för vite eller skadestånd, utan självklart för att kunna erbjuda en säker och trivsam arbetsplats för sina anställda.
Behöver din verksamhet hjälp med det systematiska arbetsmiljöarbetet, att utbilda inom arbetsmiljö eller andra HR-frågor? Kontakta oss idag så hjälper vi dig!
Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.
Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.