Skip to the main content.

2 min read

Tips för att lyckas med semesterplaneringen

Tips för att lyckas med semesterplaneringen

Semestertider närmar sig med stormsteg och det är hög tid att börja planera för sommarens ledigheter. Att få ihop ett fungerande semesterschema för alla inom en verksamhet kan vara utmanande, speciellt då juli är en månad som är väldigt populär att ta ut sin ledighet under.

För att minska risken för missnöje, samt ge arbetstagarna möjlighet att planera sin ledighet är det en bra idé att vara ute i god tid med semesterschemat. Det är av yttersta vikt att ha en god kommunikation gällande semesterplaneringen för att minska risken för att konflikter uppstår. Om flera arbetstagare vill ha semester under samma period och det skulle bli omöjligt att driva verksamheten måste dialog i arbetsgrupperna ske men det är i slutändan arbetsgivaren som tar beslut om ingen överenskommelse kan nås.

Fem tips för en lyckad semesterplanering:

Börja i tid
Var ute i god tid och skicka ut semesterplaneringen så att arbetstagarna kan lägga in önskemål samt en deadline för när detta ska vara klart. Ett till tips är även att sätta ett datum för när all semester ska vara satt och klar.

Antal semesterdagar
Hur många semesterdagar har egentligen arbetstagarna? Har de sparade dagar som måste tas ut?

Annan ledighet
Ta hänsyn annan typ av ledighet som exempelvis föräldraledighet som kan tas ut under sommarmånaderna. I normalfall ska föräldraledighet beviljas om arbetstagaren meddelar om ledigheten minst två månader i förväg.

Planera och informera
Sammanställ all semester och försök tillgodose de önskemål som kommit in i den mån det går, så att verksamheten är fortsatt välfungerande under sommaren. Om din verksamhet har kollektivavtal kan det även finnas krav på att detta måste förhandlas med facket. Informera arbetstagarna om deras semester och detta ska i normalfall ske minst två månader i förväg.

Semesterdag och semesterlön
Semester kan enbart tas ut i hela dagar om det inte finns annan överenskommelse i kollektivavtal. Semesterlön beräknar du i enlighet med procentsregeln eller sammalöneregeln. Vilken metod du ska använda dig av beror på t.ex. vilken slags lön arbetstagaren har (timersättning, månadslön m.m.) och frånvaromönster.

Har ni frågor och funderingar kring vad som gäller kring semestrar för er eller något annat inom HR eller löneområdet? Tveka inte att kontakta oss på Lön & HR Bolaget så hjälper vi er.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Vad händer om en medarbetare blir sjuk under semester?

Vad händer om en medarbetare blir sjuk under semester?

Att ta ut sin semester är ett lagkrav enligt semesterlagen för att alla ska få tillräcklig vila under året. Men vad händer egentligen om en...

Read More
Midsommarafton - röd dag eller ej?

Midsommarafton - röd dag eller ej?

Midsommar är en av våra mest älskade högtider i Sverige och kan ses som startskottet på sommaren och semestertider. Men innebär det att du...

Read More
Webinar - Semester & Semesterplanering

Webinar - Semester & Semesterplanering

Den 21a maj 11:00-11:30 kommer vi att ha vårt senaste webinar om semester och semesterplanering. Missa inte att anmäla dig för att ta del av tips och...

Read More