Skip to the main content.

4 min read

Frågor och svar gällande VAB

Frågor och svar gällande VAB

Vi befinner oss just nu mitt i vintern och därmed också mitt i perioden där det går en del sjukdomar. Just nu är det som undrar vad som gäller kring VAB, som till exempel om anställda får byta sin semester mot VAB eller om man får vabba barnbarnet.

 

Kan medarbetaren ändra sin semesteransökan när barnen blir sjuka under semestern?

Många som ska ta semester under sportlovet undrar vad de ska göra när barnen blir sjuka. Kan man då byta sin semester mot VAB? Det kan man göra, medarbetaren behöver dock meddela dig som arbetsgivare så snart som möjligt för att anmäla VAB. Dessutom behöver medarbetaren göra en anmälan till Försäkringskassan för att kunna få ersättning.

 

Är det möjligt för min medarbetare att vabba sitt barnbarn?

Det är möjligt att vabba sitt barnbarn. En förälder kan överlåta sin rätt till tillfällig föräldrapenning till en annan person som i sin tur avstår från att arbeta för att ta hand om barnet. Detta behöver anmälas till Försäkringskassan som sedan skickar hem en blankett om överlåtelse av föräldrapenningen som behöver skrivas under av alla berörda.

Arbetsgivaren gör då ett löneavdrag för dagen medarbetaren vabbade.

 

Kan min medarbetare vabba sitt barn som är över 12år?

Vanligtvis kan föräldrar få 120 VAB-dagar per år för barn upp till 12 år. Det finns dock undantag för att kunna ta ut VAB-ersättning även efter att barnet har fyllt 12 år om barnet behöver mer hjälp än vad som är vanligt i denna ålder. Blir barnet sjukt eller behöver gå på läkarbesök kan föräldern få VAB-ersättning för detta.

 

Kan jag som arbetsgivare kräva ett läkarintyg om barnet är sjukt i mer än 7 dagar?

Nej, den anställde behöver inte lämna in ett läkarintyg för barnet till arbetsgivaren. Det är enbart Försäkringskassan som kan kräva att det ska skickas in ett intyg från barnets läkare eller sjuksköterska från och med den 8:e sjukdomsdagen. Som arbetsgivare kan man däremot begära att få ta del av anmälan den anställde har gjort hos Försäkringskassan.

Innan du gör detta borde du dock ha ett samtal med medarbetaren för att försöka reda ut mer. Det kan finnas olika anledningar till att medarbetaren är hemma mycket. T.ex. kan det finnas en sjukdom hos barnet som medför andra sjukdomar och leder till mycket VAB. Det kanske finns något du kan hjälpa till med, såsom utökad möjlighet att arbeta hemifrån, stödsamtal för medarbetaren hos företagshälsovården eller liknande.

 

Hur ansöker medarbetaren om VAB? Vilken information behöver meddelas arbetsgivaren?

Som arbetstagare ska man anmäla till sin arbetsgivare att man behöver ta hand om sitt sjuka barn. Arbetsgivaren gör sedan ett löneavdrag för denna dag. För att medarbetaren ska kunna få ersättning behöver denne ansöka om tillfällig föräldrapenning hos Försäkringskassan genom att logga in på ”Mina sidor” och fylla i all relevant information. Försäkringskassan gör sedan en bedömning och lämnar besked om belopp och utbetalningsdatum.

 

Min medarbetare vill vabba delar av dagen. Är det möjligt?

Förutom att vabba en hel dag är det är möjligt att vabba 75%, 50%, 25% eller 12,5% av en arbetsdag. Det är viktigt att komma ihåg är att medarbetaren inte kan arbeta och få lön samtidigt som denne får ersättning från Försäkringskassan. Däremot kan medarbetaren vabba under vissa timmar av arbetsdagen och jobba de andra timmarna.

 

Min medarbetare vill vobba. Hur ska jag hantera detta?

Även om det inte finns något som att ”vobba” har begreppet etablerats de senaste åren och är en sammanställning av orden ”vabba” och ”jobba”. Att vobba innebär att en medarbetare varvar under en arbetsdag mellan att ta hand om sitt sjuka barn och utöva sitt arbete. Viktigt är att det inte anmäls VAB till Försäkringskassan sådana dagar, dvs, att medarbetaren inte får någon ersättning. I stället för ersättning för VAB får medarbetaren lön av arbetsgivaren.

Det är viktigt att fundera över hur sådana situationer ska hanteras inom organisationen. Det finns fördelar med att medarbetaren vobbar, såsom att arbetsuppgifter utförs vilket kan minska stressen för medarbetaren vid deadlines eller liknande. Å andra sidan kan det också leda till mer stress om medarbetaren känner att denne behöver arbeta och ta hand om sitt sjuka barn samtidigt. Var tydlig med hur ni gör på er arbetsplats och ha en dialog med din medarbetare när detta blir aktuellt så ni gemensamt hittar den bästa lösningen. Tänk också på att du som arbetsgivare inte kan kräva att medarbetaren vobbar.

 

Vilka krav ställs på mig som arbetsgivare?

Det är viktigt att göra rätt löneavdrag för de dagar medarbetaren har vabbat. För att kunna göra detta är det viktigt att medarbetaren fyller i korrekt information i sin tidrapport. För att undvika fel och missförstånd rekommenderas det att ha tydlig information internt som är enkelt för medarbetaren att ta del av och bra rutiner gällande lönehantering.

Som arbetsgivare behöver du också säkerställa att det är möjligt för medarbetarna att kunna förena arbete med föräldraskap. Enligt Diskrimineringsombudsmannen har du som arbetsgivare ” ansvar för att underlätta för medarbetare att förena förvärvsarbete med föräldraskap. Det är en del av arbetet som i lagen kallas för aktiva åtgärder. Det kan till exempel handla om att begränsa övertid eller arbete på obekväm arbetstid eller att införa flextid.” (mer information kan du hitta HÄR). Ha en dialog med din medarbetare, stötta och hjälp till med att prioritera om brådskande arbetsuppgifter.

Försäkringskassan kan be dig som arbetsgivare att svara på en inkomstförfrågan. Det är viktigt att du svarar på detta så din medarbetare kan få ersättning. Vidare kan Försäkringskassan be dig att du bekräftar att medarbetaren har varit hemma med sitt sjuka barn.

För mer information kring Försäkringskassans regler gällande tillfällig föräldrapenning hittar du HÄR

 

Har du några frågor gällande hur du ska hantera frånvaro eller undrar du över något annat? Tveka inte att kontakta oss.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Lön & HR information 2024

Lön & HR information 2024

Nu när 2023 är förbi och 2024 dragit igång med stormsteg, vill vi skicka med dig information om uppdateringar som kommer under 2024, samt saker som...

Read More
Vabruari – Vad gäller kring Vab och Vob?

Vabruari – Vad gäller kring Vab och Vob?

När barnen blir sjuka behöver de vår omsorg och närhet mer än någonsin men vad säger egentligen lagarna om att vara hemma med sjukt barn? Här är en...

Read More
Digital utbildning - Lönekartläggning

Digital utbildning - Lönekartläggning

Med flera års erfarenhet inom det breda HR-området med specialistkompetens inom lönekartläggningar erbjuder vi dig nu en digital utbildning för att...

Read More