Skip to the main content.

1 min read

Varför är reboarding viktigt och vad innebär det?

Varför är reboarding viktigt och vad innebär det?

Efter ett par tuffa år för både företag och medarbetarare på grund av pandemin har reboarding aldrig varit så viktigt som nu. Kanske har flera medarbetare varit sjukskrivna eller permittering, eller börjar komma tillbaka till kontoret efter distansarbete? Vare sig om det handlar om att hjälpa en ensam individ eller ett helt team att anpassa sig är det viktigt att ha en strategi på plats.

Efter en tid där pandemin påverkat oss har reboarding fått en ny betydelse då den gått ifrån att enbart vara anpassade till medarbetarna som kommer tillbaka från sjukskrivning eller föräldraledighet, till just de medarbetare som påverkats av pandemin. Därför är det av största vikt att säkerställa en god reboarding för att kunna garantera en smidig övergång för de som är inblandade.

Vad är skillnaden på reboarding och onboarding?

Onboarding innebär att företaget hjälper en nyanställd medarbetare börja på företaget medan reboarding hjälper medarbetare återvända till arbetet. Att känna till skillnaden är viktigt, detta då det som görs vid en onboaring inte nödvändigtvis är av samma vikt som vid reboarding.

När du reboardar en medarbetare behöver du inte stegen som exempelvis att visa kontoret, presentera teamet och förklara företagets historia. Detta betyder dock inte att den som återvänder till kontoret ska släppas helt och klara sig själv.

Varför är det viktigt med reboarding?

Att ha en process för reboarding är viktigt för de medarbetare som varit borta från arbetet en längre tid, men som inte behöver återuppleva den första dagen på ett nytt jobb.

Exempel på detta är:
- Permitterade medarbetare.
- Tidigare medarbetare som återvänder till företaget.
- Medarbetare som startar i en ny roll.
- Medarbetare som arbetat på distans en längre tid.
- Medarbetare som återvänder från längre ledighet, exempelvis sjukskrivning eller föräldraledighet.

Att ha en reboarding process på plats är viktigt för just dessa medarbetare så att de har all nödvändig information för att kunna komma i gång med sitt arbete snabbare och vara produktiva fortare. Chanserna finns att en del saker har förändrats sedan de var på plats på kontoret sist, därför är information om nya processer, riktlinjer med mera viktigt att informera om för ökad trygghet.

Vill du lära dig mer processen från anställning till avslut? HÄR kan du läsa mer om preboarding 

Behöver du hjälp med processer och strategier för reboarding? Ta kontakt med någon av våra HR-Konsulter så hjälper vi dig.

 

 

Lönesättande vs lönesamtal – Vad är skillnaden?

Lönesättande vs lönesamtal – Vad är skillnaden?

Vad är egentligen skillnaden mellan ett lönesättande samtal och ett lönesamtal?

Read More
Så håller du i ett bra lönesamtal som chef

Så håller du i ett bra lönesamtal som chef

Att som chef hålla i lönesamtal kan både kännas nervöst och lite jobbigt då lön kan vara ett känsligt ämne för många. Kommer medarbetaren bli nöjd?...

Read More
Vad är en onboarding och varför är det viktigt?

Vad är en onboarding och varför är det viktigt?

Idag har flertalet arbetsgivare förstått varför det är så viktigt att ha ett attraktivt arbetsgivarvarumärke (empolyer branding) för att attrahera...

Read More