Skip to the main content.

1 min read

Workation - Är det möjligt att kombinera semester och arbete?

Workation - Är det möjligt att kombinera semester och arbete?

Att distansarbetet etablerat sig och är en självklarhet för de flesta arbetstagare har nog ingen
missat. Under pandemin handlade distansarbetet i fösta hand om att arbeta hemifrån för att
minska smittspridningen och nu när pandemin fått minskat fokus har distansarbetets karaktär
ändrats.


Att arbeta på distans handlar inte alltid om att arbeta från hemmet. Det kan vara från sommarstugan, fjällstugan eller huset i Spanien.

"Workation" är ett relativt nytt begrepp och som gett nya möjligheter. Etablerade resebolag har tex börjat erbjuda paketresor med Workation. Ordet är en sammanslagning av Work + Vacation. Som huvudregel är det inte möjligt att arbeta och ha semester samtidigt men i samband med en Workation tar arbetstagaren ingen formell semester utan kombinerar sina dagar med arbete och semester. Under dagen utför man sina arbetsuppgifter medan eftermiddagarna kanske tillbringas på stranden. För många handlar det om att få "fly vardagen" trots att man arbetar som vanligt.

Ur arbetsgivarens perspektiv är det viktigt att man reglerar villkoren med den anställde. Tex skriver ett tilläggsavtal till anställningsavtalet där man kommer överens om tidsperiod, vilka arbetsuppgifter ska göras, hur arbetstiden ska förläggas osv.

Annat viktigt att tänka på:
Svenska KA gäller endast i Svergie
Arbetsmiljöansvar
EU har gemensamma regelverk kring detta
Utanför EU behöver man kolla vad som gäller i respektive land
Försäkringar

 

Behöver er verksamhet hjälp med att tydliggöra rutiner och riktlinjer gällande semester, fördjupad kunskap inom semesterlagen med mera? Kontakt oss så hjälper vi er vidare!

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Vad är semesterlönegrundande frånvaro?

Vad är semesterlönegrundande frånvaro?

Frågorna kan bli många gällande semester och frånvaro. Det kan vara frågor om vad som gäller vid sjukskrivning på deltid eller heltid eller vad som...

Read More
Varför det är viktigt med semesterplanering & ha koll på semesterlagen

Varför det är viktigt med semesterplanering & ha koll på semesterlagen

Medarbetare har rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan juni-augusti, och därmed är en viktig del i en väl fungerande semesterplanering...

Read More
Kan man tvinga anställda att ta ut sina semesterdagar?

Kan man tvinga anställda att ta ut sina semesterdagar?

Ibland kan medarbetare ha många sparade semesterdagar eller att en medarbetare inte tagit ut sina 20 semesterdagar som ska tas ut enligt...

Read More