Skip to the main content.

1 min read

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar - Medarbetare som arbetar på distans

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar - Medarbetare som arbetar på distans

När medarbetare arbetar helt på distans har arbetsgivaren fortfarande ett omfattande ansvar som regleras av både arbetsmiljölagen och specifika kollektivavtal, om sådana finns. Här är några av de viktigaste ansvarsområdena för arbetsgivaren:

Arbetsmiljöansvar
Arbetsgivaren har samma ansvar för arbetsmiljön för distansarbetande medarbetare som för de som arbetar på arbetsplatsen. Detta inkluderar att säkerställa att arbetsplatsen hemma är ergonomiskt utformad, att arbetstiderna följs, och att det inte förekommer risker för ohälsa eller olycksfall. Arbetsgivaren bör också genomföra riskbedömningar och se till att de anställda har tillgång till nödvändiga resurser och stöd.

Arbetsverktyg och teknik
Arbetsgivaren är ansvarig för att tillhandahålla nödvändig utrustning, såsom datorer, programvara, så att medarbetarna kan utföra sitt arbete på distans. Detta innefattar också att erbjuda teknisk support och se till att IT-säkerheten upprätthålls, även när arbetet utförs utanför kontorets väggar. 

Psykosocial arbetsmiljö
Det är viktigt att arbetsgivaren också tar hänsyn till den psykosociala arbetsmiljön när medarbetare arbetar på distans. Det innebär att upprätthålla regelbunden kommunikation, förebygga isolering och säkerställa att medarbetarna har tillräckligt med stöd och möjlighet att rapportera eventuella problem.

Arbetstidsregler
Arbetsgivaren måste se till att de gällande arbetstidsreglerna följs även vid distansarbete. Detta innefattar att säkerställa att medarbetarna tar regelbundna raster, att arbetstiden inte överskrider lagstadgade gränser, och att det finns en tydlig överenskommelse om när medarbetaren förväntas vara tillgänglig.

Försäkringar och juridiskt ansvar
Arbetsgivaren måste också säkerställa att medarbetarna är korrekt försäkrade, även när de arbetar på distans. Detta kan innebära att arbetsgivaren behöver uppdatera försäkringspolicyn för att täcka arbetsrelaterade skador som kan inträffa i hemmet.

Dokumentation och uppföljning
Arbetsgivaren bör ha tydliga riktlinjer och avtal som reglerar distansarbete, inklusive regler för arbetstid, arbetsuppgifter, och ansvarsfördelning. Regelbundna uppföljningar och utvärderingar av hur distansarbetet fungerar är också viktiga. Om det finns ett specifikt kollektivavtal på arbetsplatsen som reglerar distansarbete, måste arbetsgivaren följa dessa regler. 

 

Behöver er verksamhet hjälp med att säkerställa att ni följer de lagar och regler som gäller för medarbetare vid 100% distansarbete? Kontakta oss så hjälper vi er vidare!

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Arbetsgivarens hantering av skador på arbetsplatsen

Arbetsgivarens hantering av skador på arbetsplatsen

På många arbetsplatser kan risken för olyckor på arbetsplatsen vara väldigt små, medan på andra arbetsplatser kan det vara något som förekommer med...

Read More
Vikten av att arbeta med ditt företags arbetsmiljö

Vikten av att arbeta med ditt företags arbetsmiljö

Att aktivt arbeta med din verksamhets arbetsmiljö är inte bara viktigt för att följa de lagar, regler och förordningar som finns, utan även för att...

Read More
Webbinarium - Arbetsmiljö (SAM)

Webbinarium - Arbetsmiljö (SAM)

Vad innebär det att jobba med det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) och varför måste man som arbetsgivare göra det?

Read More