Digital utbildning - Lönekartläggning
Med flera års erfarenhet inom det breda HR-området med specialistkompetens inom lönekartläggningar erbjuder vi dig nu en digital utbildning för att...
Lönekartläggningsarbetet börjar med att bestämma och planera för hur arbetet ska gå till. Ansvaret ligger oftast hos HR men medverkan från lönesättande chefer, fackliga representanter eller andra personer i organisationen med direkt insikt i kraven på rollerna och de olika arbetsuppgifterna är nödvändig.
Det finns lagkrav på att arbetsgivare och arbetstagare samverkar men hur samverkan ser ut är upp till arbetsgivaren.
När planen är satt börjar arbetet med gruppindelning. Första gången en kartläggning görs kan det ta mycket tid och långa diskussioner att komma fram till vilka befattningar som har likvärdiga kravnivåer. Det är viktigt att inte fastna i den organisatoriska tillhörigheten utan se på de faktiska kraven på arbetsuppgifterna. Bl.a. ska kriterier som kunskapskrav, färdigheter, ansvar, ansträngning och arbetsförhållanden beaktas.
Det är viktigt att inte göra grupperna allt för små eller stora för att senare kunna analysera resultatet på ett meningsfullt sätt.
När gruppindelningarna är gjorda och lönestatistiken framtagen ska följande bedömningar och analyser göras:
Alla löneskillnader som framkommer behöver redogöras för. Framkommer det löneskillnader som inte kan förklaras av sakliga och könsneutrala skäl är dessa att betrakta som osakliga. En åtgärdsplan för hur dessa ska åtgärdas behöver då tas fram. Efter att en löneskillnad upptäckts ska den åtgärdas inom 3 år.
För att lönekartläggningen inte ska bli en skrivbordsprodukt så är det bra att i startskedet ha skapat en plan för hur informationen ska användas framöver.
Några tips för en bättre process:
Se lönekartläggningen som en möjlighet att göra något nytt, något bättre och något mer innovativt som på riktigt gynnar både företaget och medarbetarna!
Behöver ni stöd i att komma i gång med, alternativt genomföra er lönekartläggning? Tveka inte att ta kontakt med oss så hjälper vi till.
Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.
Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.
Med flera års erfarenhet inom det breda HR-området med specialistkompetens inom lönekartläggningar erbjuder vi dig nu en digital utbildning för att...
Vad är en lönekartläggning och varför behöver ditt företag genomföra en årligen? Begreppet lönekartläggning kan vara främmande för många, men det är...
I dagsläget tjänar kvinnor 95%1 av mäns lön. En siffra som inte ändrats på fem år. Lönekartläggningen är ett effektivt verktyg för att kvalitetssäkra...