Skip to the main content.

1 min read

Vilka HR-frågor bör man kontrollera vid företagstransaktioner?

Vilka HR-frågor bör man kontrollera vid företagstransaktioner?

Vid köp av hela eller delar av företag finns det många fler faktorer än de ekonomiska att tänka på. En sådan är om personal anses komma med i köpet eller ej. Handlar det om aktieöverlåtelse, överlåtelse av inkråm eller en fusion så behöver ett antal faktorer granskas närmare. Några av dessa är:

- Anställningsavtal och andra anställningsvillkor. Även redan uppsagd personal och inhyrda konsulter behöver tas med i granskningen.
- Kollektivavtal, försäkringar och pensioner. Vilka avtal och villkor kommer att gälla efter en sammanslagning?
- Kommer det behöva sägas upp personal?  Finns det nyckelpersoner i företaget som ni absolut vill ha kvar?
- Har arbetsrättsliga lagar följts? Exempelvis arbetstidslagen och semesterlagen. Det juridiska ansvaret övertas av köparen även när det gäller sådant som hänt innan överlåtelsen. Hur dessa har följts påverkar även hur företaget bör värderas vid ett köp.
- Finns det några pågående tvister med individer eller fackförbund?
Och sist men inte minst;
- Hur skiljer sig kulturen mellan de bolag som ska slås samman? Stora differenser kan leda till betydande produktionsbortfall samt hög personalomsättning om det inte hanteras korrekt.

 

Sammanfattningsvis är det alltså viktigt att ha en klar och tydlig bild av företaget samt en strategi för hur man kommer att hantera personal och de arbetsrättsliga frågorna när vid köp av ett företag.

 

Behöver ni hjälp med granskning eller goda råd i beslutsprocessen, kontakta våra HR-konsulter så kan de bistå.

Kontakta oss


Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Vilken anställningsform gäller vid sommarpersonal?

Vilken anställningsform gäller vid sommarpersonal?

Att anställa sommarpersonal är vanligt för många företag och organisationer under sommarmånaderna. Men vilken anställningsform ska man använda när...

Read More
Kan man tvinga anställda att ta ut sina semesterdagar?

Kan man tvinga anställda att ta ut sina semesterdagar?

Ibland kan medarbetare ha många sparade semesterdagar eller att en medarbetare inte tagit ut sina 20 semesterdagar som ska tas ut enligt...

Read More
Vad händer om en medarbetare blir sjuk under semester?

Vad händer om en medarbetare blir sjuk under semester?

Att ta ut sin semester är ett lagkrav enligt semesterlagen för att alla ska få tillräcklig vila under året. Men vad händer egentligen om en...

Read More