Skip to the main content.

1 min read

Vad händer om en medarbetare blir sjuk under semester?

Vad händer om en medarbetare blir sjuk under semester?

Att ta ut sin semester är ett lagkrav enligt semesterlagen för att alla ska få tillräcklig vila under året. Men vad händer egentligen om en medarbetare blir sjuk under sin semester? 

Om du som medarbetare blir sjuk under eller inför din semester ska du anmäla detta till din arbetsgivare så fort som möjligt, gärna via mejl för att få det i skrift. I enlighet med semesterlagen har du även rätt att avbryta din semester för att istället ta ut sjukdagar. 

 

Det huvudsakliga syftet med semester är att du ska kunna ta ut en längre period av sammanhängande ledighet för att kunna koppla bort takar på arbetet, och ägna dig åt annat. Blir du sjuk så kommer du inte kunna ägna din semester åt det som du hade tänkt och därför har du rätt att avbryta semestern, för att vid ett senare ta ut de semesterdagar du inte kunde ta ut pga sjukdom. 

 

Om du har barn och de skulle bli sjuka under din semester gäller även detta, då får du byta ut semesterdagarna mot tillfällig föräldrapenning.

 

Som arbetsgivare är det då viktigt att se till att detta dokumenteras på något sätt, så att semestergrundad lön inte betalas ut och att medarbetaren har korrekt antal semesterdagar kvar i det system ni använder er av. Detta både för att allt ska vara korrekt, men även för att minska frustration eller missnöje mellan medarbetare och arbetsgivare. 

 

Behöver er verksamhet hjälp med policys eller rutiner för semester eller annan ledighet? Kontakta oss idag så hjälper vi dig vidare!

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Kan man tvinga anställda att ta ut sina semesterdagar?

Kan man tvinga anställda att ta ut sina semesterdagar?

Ibland kan medarbetare ha många sparade semesterdagar eller att en medarbetare inte tagit ut sina 20 semesterdagar som ska tas ut enligt...

Read More
Vad är semesterlönegrundande frånvaro?

Vad är semesterlönegrundande frånvaro?

Frågorna kan bli många gällande semester och frånvaro. Det kan vara frågor om vad som gäller vid sjukskrivning på deltid eller heltid eller vad som...

Read More
Midsommarafton - röd dag eller ej?

Midsommarafton - röd dag eller ej?

Midsommar är en av våra mest älskade högtider i Sverige och kan ses som startskottet på sommaren och semestertider. Men innebär det att du...

Read More